17 Haziran 2013 Pazartesi

Uçan Portekizli - Luis Nani





Uçan Portekizli - Luis Nani



Gerçek ismi Luís Carlos Almeida da Cunha olan 'Nani', 17 Kasım 1986 tarihinde Afrika kıyısındaki Yeşil Burun Adaları'nda (Cape Verde) doğdu. Boyu 1,76m.

Dünyada  futbolseverler  tarafından  tanınan  'Nani'  ismini, kendisine  küçük yaşlarda ablası koydu. Futbol  macerasına  ise  abisi sayesinde çocuk yaşlarda, ülkemizde Beşiktaş forması giyen  Manuel Fernandes ile birlikte başladı. Çocukluğunda Porto taraftarı olan  Nani'nin, futbol kahramanı ise bir futbol efsanesi olan Luis Figo'dan başkası değildi.

Nani,  küçük  yaşlardayken  ailesiyle  birlikte  Yeşil   Burun   Adaları'ndan  Portekiz'e  göç  etti.  5 yaşındayken  babası,  12  yaşındayken  ise  annesi  tarafından  terk  edilen  Nani'nin, annesinden 9, babasından ise 5 kardeşi var. Abisinin  14  yaşında onu götürdüğü  Real Massamá antremanı onun hayatını değiştirdi. Bu kulüp sayesinde para kazanmaya başladı  ve  maddi sorunlardan da böylece biraz olsun kurtuldu.  Real Massamá  kulübü onun kimlik kartı ve pasaport sahibi olmasını sağladı. Kendini  gösterebilmek  için  16  yaşında  Sporting Lizbon  ve  Benfica'yla deneme antremanlarına çıktı, ardından da beğenilincr Sporting Lizbon'un altyapısına seçildi.

2005'te  Sporting Lizbon'la profesyonel  sözleşme  imzaladı ve 2 yıl  boyunca bu takımın formasını giydi.  Sporting  Lizbon  formasıyla  ilk  golünü  30  Ekim  2005'te  Boavista'ya  attı.  2. sezonunda takımıyla birlikte  Portekiz Kupası'nı  kazanma  başarısını gösterdi.  2007'nin  Mayıs  ayında  'Ayın Oyuncusu ' seçildi ve bu performansı sonrası dikkatleri daha  fazla üzerine çekti.  2007'nin  Haziran ayında ise İngiltere Premier Lig'in devlerinden Manchester United'a 25m.€'luk müthiş bir bonservis bedeliyle transfer oldu ve Ada yolunu tuttu. Sporting Lizbon formasını 2 sezonda toplam  66  resmi maçta giydi, bu maçlarda 10 gol attı, 10 asist yaptı.

Manchester United'la 5 yıllık bir sözleşme imzalayan Nani, İngiltere'deki ilk dönemlerinde Portekiz Milli Takımı'ndan da takım arkadaşı  olan  Cristiano Ronaldo'yla  ev arkadaşlığı yaptı.  12  Ağustos 2007'de Premier Lig'de Portsmouth'a karşı ilk kez Kırmızı Şeytanlar'ın formasını giydi. Manchester United  formasıyla kısa sürede kendini geliştirdi ve 1. sınıf bir kanat oyuncusu haline geldi. Tabi bu performansında  Alex Ferguson  faktörü de çok önemliydi.  Manchester United'daki ilk sezonu olan 2007-2008'de 50 resmi maça çıktı, bu maçlarda 5 gol attı, 15 asist yaptı.

2008-2009 sezonunun en önemli performansını  FA Cup'ın  4. ayağındaki  Arsenal  maçında ortaya koydu. Bu maçta 1 gol, 2 asistle oynayan Nani,  4-0  kazandıkları maçta  'Maçın Oyuncusu'  seçildi. Sezonu ise 31 resmi maçta 6 gol, 4 asistle kapattı.

2009-2010 sezonunda C.Ronaldo'nun takımdan ayrılmasıyla M.United'ta Nani'den beklentiler daha çok  arttı.  Sahip  olduğu  yeteneklerle  Nani'nin  C.Ronaldo'nun  boşluğunu  bir  nebze  doldurması bekleniyordu. Zaman zaman oynadığı  etkili futbolla  C.Ronaldo'nun  boşluğunu  dolduramasa  bile neler yapabileceğini gösterdi. 34 resmi maçta M.United formasını giydi. Bu maçlarda 6 gol attı,  15 asist yaptı.

2010-2011 sezonunda ise  Nani, performans ve istatistik olarak kariyerindeki en üst seviyeye ulaştı. M.United  formasıyla  57  resmi  maça çıktı, bu maçlarda  14  gol attı,  24  asist yaptı.  Profesyonel Futbolcular Birliği tarafından takım arkadaşı Meksikalı  Javier  Hernández'le  (Chicharito)  birlikte 'Yılın Genç Oyuncusu'  Ödülü'ne  aday olarak gösterildi, ama ödülü  Jack Wilshire'a  kaptırdı. Yine Profesyonel Futbolcular Birliği  tarafından  M.United'ın  2010-2011  sezonunda  'Yılın Premier Lig Takımı'  seçilmesinde performansıyla önemli  katkıda bulundu. Takım arkadaşları tarafından  'Yılın Oyuncusu' seçildi.

2011  yılında takım arkadaşı Wayne Rooney'le birlikte, bir futbolcu için dünyanın en prestijli ödülü olarak kabul edilen Altın Top'a (Ballon d'Or) aday olarak gösterildi.

2011-2012 sezonunda M.United'da 45 resmi maça çıktı. Bu maçlarda 10 gol attı, 17 asist yaptı.

2012-2013  sezonu ise  Nani  için  çok  iyi geçmedi.  Portekizli  futbolcu  sakatlık nedeniyle birçok maçt a oynayamadı.  Alex Ferguson'un  da gözünden düştü.  M.United  formasıyla 54 resmi maçın sadece 21'inde forma şansı bulabildi. Bu maçlarda 3 gol attı, 6 asist yaptı.

Luis Nani,  Manchester United  formasıyla  4  kez  Premier  Lig  Şampiyonluğu (2007–2008, 2008–2009,  2010–2011,  2012–2013), 1 kez Lig Kupası (2008–2009),  4 kez Community Shield (2007, 2008,  2010,  2011),  1  kez  Şampiyonlar  Ligi  Şampiyonluğu  (2007–2008)  ve  1  kez  de  Dünya Kulüpler Kupası Şampiyonluğu (2008) kazandı.

Portekiz Milli Takımı'nın da forması giyen Nani, bu takımın önemli bir parçası. Portekiz,  2006'da UEFA U21 Şampiyonası'na gittiğinde, Nani kadronun en genç futbolcusuydu. Portekiz, U21 Milli Takımı'yla 5 resmi maça çıkan Nani, bu maçlarda 1 gol attı. Portekiz Milli Takımı'yla ise 62 resmi maça çıktı, bu maçlarda 12 gol attı, 21 de asist yaptı.

Dünya futbolunda Portekizli oyunculara neden  "Avrupa'nın Brezilyalıları" denildiğinin en önemli kanıtlarından birisi olan  Nani, sahip  olduğu  üst düzey tekniği, adam eksiltmedeki ve driplingteki becerisiyle, top cambazı Brezilyalıları bile kıskandıracak bir yetenek.

Nani;  hızlı,  çabuk,  top  hakimiyeti  çok  iyi, kolay ve seri çalımlar atabilen bir futbolcu. Gol  atan, attıran,  kendisine  ve  takım arkadaşlarına  gol pozisyonları yaratabilen çok iyi bir kanat  oyuncusu. Hızlı  hücumlarda,  bire bir  olarak  durdurulması  çok  zor.  Set  hücumlarında  ise, yine  kolaylıkla kendisine  ve  takım  arkadaşlarına  pozisyonlara  yaratabiliyor. Oyun zekası oldukça iyi.  Sağ ayağı daha etkili. Kanat,  kanat-forvet ve forvet olarak oynayabiliyor. Ceza sahası dışından şutları çok iyi. Fırsatını  bulduğunda  mesafe  gözetmeksizin  kaleye  şut  çekip  gol arayabilecek kadar kendine ve şutlarına  güveniyor. Üst  düzey  bir oyuncu olmanın önemli özelliklerinden birisi de özgüven. Ama bu,  birçok  yıldız  oyuncuda olduğu gibi zaman zaman  Nani  için de soruna neden olabiliyor. Daha rahat  pozisyonda  bir  takım  arkadaşı olmasına  rağmen çalım atmaya çalışarak topu kaptırabiliyor, veya açısının kötü olmasına aldırış etmeden şut çekerek o gol pozisyonunu harcayabiliyor.

Nani;  jeneriklik golleri ve rakiplerini  aciz durumda bırakan çalımlarıyla futbolseverlere sık sık göz banyosu  yaptıran  bir  futbolcu. Savunma oyuncularını karşıya karşıya oynarken çok zor durumlara düşürecek  tarzda  bir  yetenek.  Neler  yapabileceğini  tahmin  etmek  zor.  Mevkisinde  tartışmasız dünyanın en önemli yeteneklerinden birisi.
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder