11 Haziran 2013 Salı

Scout / Nacer Chadli


   İki Ülkeyi Düşman Eden Yetenek; Nacer Chadli... 


Nacer Chadli, Fas asıllı bir Belçika'lı. 2 Ağustos 1989 tarihinde Belçika'nın Liege şehrinde dünyaya geldi. Boyu 1.89m. Hollanda 1. Lig (Eredivisie) ekiplerinden FC Twente forması giyiyor.

Chadli futbola 5 yaşındayken Belçika'nın JS Thier-à-Liège takımında başladı ve 9 yaşına kadar bu kulübün formasını giydi. Sonrasında 2007'ye kadar Standard Liège ve MVV Maastricht altyapılarında amatör olarak oynadı. 2007 yılında Hollanda 2. Lig takımlarından AGOVV Apeldoorn'un denemelerine katıldı.

Deneme süresinde çok beğenilince, AGOVV Teknik Menejeri Ted van Leeuwen Nacer Chadli'yi başka takımlara kaptırmaktan korkup, onun "Kaliffe" takma ismiylr anılmasını istedi. AGOVV Chadli'yle profesyonel sözleşme imzaladı. Profesyonel olarak ilk golünü FC Volendam'a attı. AGOVV Apeldoorn formasıyla 3 sezonda toplam 94 resmi maça çıktı. Bu maçlarda 29 gol attı, 20 asist yaptı. Dikkat çekici performası sonrası 2010-2011 sezonu öncesi Anderlecht, Ajax, PSV gibi takimların transfer listesine girdi. Ama o tercihini Hollanda Şampiyonu Twente’den yana kullandı ve 400.000€ gibi düşük bir bedelle bu takıma transfer oldu.

Chadli, Twente için ne kadar önemli bir transfer olduğu erken gösterdi. Müthiş performansıyla, Miroslav Stoch'un takımdan ayrılışı sonrası hücumun solunda oluşan eksikliğin takımda hissedilmemesini sağladı ve yerini çok rahat doldurdu. Daha ilk sezonunda Eredivisie'de Twente formasıyla 33 resmi maçta 7 gol attı, 5 asist yaptı. Twente ve Belçika Milli Takımı formalarıyla 53 resmi maçta 14 gol attı, 8 asist yaptı. Şampiyonlar Ligi'nde forma giydiği 6 maçta 3 gol attı. Özellikle Ş.Ligi'ndeki İnter maçında müthiş oynadı ve daha büyük kulüplerin dikkatini çekti.

2011-2012 sezonu ise Chadli için pek iyi başlamadı, uzun süre sakatlıklarla uğraştı. 2011-2012 sezonunda 35 resmi maçta Twente forması giyerken, sakatlıklar nedeniyle 19 maçı kaçırmak zorunda kaldı. Şampiyonlar Ligi Elemeleri'ndeki 4 maçta da sakatlık nedeniyle kadroda yer almadı. Oynadığı maçlarda 9 gol atıp, 8 asist yaptı.
Chadli bu sezon (2012-2013) Twente ve Belçika Milli Takımı formalarıyla toplam 40 resmi maçta forma giyerken, bu maçlarda takımına 17 gol, 12 asistlik önemli bir katkı yaptı. Sakatlıklar nedeniyle 16 kez kadroda yer almadı.

Twente'de son 2 sezonunda Chadli'nin sakatlıklar yakasını bırakmadı ve bu tam 35 resmi maçı kaçırmasına neden oldu. Sakatlıklar, performansının daha fazla yükselmesini engelleyen en önemli nedenlerden biri oldu. Oynayabildiği maçlarda da istediği futbolu çoğu kez sahaya yansıtamadı, form tutmakta zorluk çekti. Yoksa belki de daha büyük bir çıkış yapabilecek ve çoktan Avrupa'nın daha önemli bir takımına transfer olacaktı.
Chadli'nin milli takım tercihi Fas ve Belçika arasında ciddi soruna yol açtı. 2010-2011 sezonunda Fas Milli Takım aday kadrosuna 2 kez çağrıldı. İlk maçın aday kadrosundan daha sonra çıkartıldı. İkincisinde ise Fas'ın Kuzey İrlanda'yla 1-1 berabere kaldığı özel maçta 90 dakika forma giydi. Fakat daha sonra Twente'den Belçika'lı hocası Preud’Homme ve Belçika Milli Takımlar sorumlusu Georges Leekens’in ısrarlarına dayanamayıp 28 Ocak 2011′de Belçika Milli Takımı'nı seçtiğini açıklayıp, 9 Şubat 2011'de de PSV'nin yıldızı Dries Mertens gibi Finlandiya karşısında Belçika formasıyla ilk kez milli oldu. Fas Milli Takımı'nın formasını resmi maçlarda giymediği için bunun önünde resmi bir engel yoktu. Fas doğal olarak bu habere çok büyük tepki gösterdi. Hatta bu tercih sebebiyle Fas'ta 'vatan haini' bile ilan edildi. Fas Milli Takımı Kaptanı Houssine Kharja; “Asla onun elini sıkmayacağım, o bir vatan haini!” açıklamasıyla tepkisini dile getirdi.

1.89 boyundaki kanat oyuncusu, zaman zaman forvet arkası olarakta oynayabiliyor. Uzun boylu, fiziği güçlü, teknik, iyi şut çekebilen, bir forvet oyuncusu kadar iyi son vuruşları olan, ortaları, ara pasları etkili, takım arkadaşlarına (özellikle hızlı hücumlarda) pozisyon yaratabilen bir oyuncu. Duran toplarda da fena değil. Uzun boyuna rağmen çabuk ve esnek bir oyuncu olması rakiplerini zor durumda bırakabiliyor. Ama bazen oyundan kopabiliyor. Top kendinde değilken oyunda pek yok. Topun kendisinde olmasını seven oyunculardan. Geçirdiği sakatlıklar nedeniyle son 2 senesinde istikrar sorunu yaşadı. Bu sakatlıkları yaşamasa kendini çok daha fazla geliştirebilirdi. Bazen gol pozisyonlarında son kararı verirken şut mu vereyim, pas mı atayım ikileminde kalarak pozisyonları harcayabiliyor. Ama günündeyse kime karşı oynadığının pek önemi yok. Özellikle İnter maçında dünyanın en iyi sağ beklerinden Maicon'u ne kadar zor durumda bıraktığı düşünülürse, neler yapabileceği ve ne kadar etkili bir oyuncu olduğu daha iyi anlaşılabilir.

Nacer Chadli Video:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder