11 Haziran 2013 Salı

Scout / Dries Mertens


    PSV'nin Belçikalı Prensi; Dries Mertens 



6 Mayıs 1987 doğumlu Belçika'lı milli futbolcu Dries Mertens, 1,69 boyunda ve Hollanda'nın köklü takımlarından PSV Eindhoven formasını giyiyor.

Mertens futbola ülkesinin Leuven kulübünde başladı. Daha sonra Belçika futbolunun önemli takımlarından Anderlecht'ın altyapısına geçti. Fakat Anderlecht altyapısında beklediğini bulamayıp buradan ayrıldı ve 2003′te Genk altyapısına geldi. 2004′te de Genk'te profesyonel oldu. Fakat Genk'te de yeterince süre alamayınca Hollanda 2. Lig (Jupiler League) ekiplerinden AGOVV Apeldoorn takımına kiralandı. Böylece Hollanda kariyeri de başlamış oldu. Bu transfer aynı zamanda kariyerinin dönüm noktası oldu.

Yeni takımında kendini yeterince gösterme şansı bulunca, AGOVV Mertens’in bonservisini Genk'ten satın aldı. Mertens, Jupiler League'de 2 sezonda toplam 73 maçta 28 gol attı. 2008-2009 sezonu sonunda Hollanda 2. Ligi'nin en yetenekli genç oyuncusuna verilen “Altın Boğa” (De Gouden Stier) Ödülü'nün sahibi oldu. Bu performansı Ajax, PSV, Feyenoord ve eski takımı Anderlecht'in dikkatini çekti. Ama o tercihini Hollanda 1. Lig (Eredivisie) ekiplerinden Utrecht’ten yana kullandı.

Utrecht’teki ilk sezonu olan 2009-2010 sezonunda 34 lig maçında 6 gol atıp, 5 asist yaptı. Sonraki sezon ise Utrecht formasıyla Eredivisie'de 31 maçta 10 gol, 17 asist, toplamda ise 51 resmi maçta 14 gol, 26 asiste ulaşarak asıl patlamasını yaptı. Utrecht'te özellikle Ricky van Wolfswinkel'le birlikte rakipler için çok tehlikeli bir ikili oluşturdular. Aynı sezon gösterdiği iyi performans sayesinde ilk kez Belçika Milli Takımı'nın formasını 9 Şubat 2011′de Finlandiya'ya karşı giydi. 2010-2011 sezonu sonunda da FC Utrecht'ten takım arkadaşı olan Kevin Strootman ile birlikte hala formasını giymekte oldukları PSV Eindhoven'a transfer oldu.

PSV formasıyla ilk sezonunda ligde 33 maçta 21 gol, 16 asist, Avrupa Ligi'nde 11 maçta 3 gol, 7 asist, kupada da 5 maçta 3 gol, 1 asistle oynayarak, Anzhi'ye transfer olan PSV'nin eski yıldızı Balasz Dzsudzsak'ın yerini doldurabilir mi sorusuna da daha ilk sezonunda cevap vermeyi başardı. Bu sezon (2012-2013) ise ligde 29 maçta 16 gol, 17 asiste ulaştı. Toplamda ise 44 resmi maçta 18 gol atıp, 23'te asist yaptı.
Mertens, PSV Eindhoven'a transfer olduğu ilk sezon 4-3-3'ün sol forveti olarak oynadı. PSV'de geçirdiği 2 sezon içerisinde zaman zaman farklı sistemlerde oynamak zorunda kalmasına rağmen, her sistemde etkili olarak ne kadar yetenekli, kaliteli bir oyuncu olduğunu herkese tekrar gösterdi.

Mertens komple bir hücum oyuncusu. Golü koklamak gibi özel bir yeteneği var. Çok gol attığı gibi, asist olarakta PSV'nin yükünü çeken isimlerin başında geliyor. Süratli, teknik, zeki, bitirici, hırslı, çok rahat adam geçebilen, seri bir oyuncu olması sayesinde Hollanda'da rakip savunmaların korkulu rüyalarından biri. Oyun zekası, üretkenliği, son vuruşlardaki becerisi, çalımları ve kapalı savunmalara karşı oyun kurabilmesi sayesinde PSV tribünlerinin kısa sürede sevgilisi oldu.

Mertens'in en büyük artısı; hücumun her bölgesinde etkili olabilmesi. Sürati ve tekniği sayesinde kaleye çok hızlı şekilde dikine gidebiliyor. Kanatta çizgiyi kullanabildiği gibi, kaleye yaklaştığında içe kayarak kaleyi şut atabileceği şekilde karşısına veya çaprazına almayı seviyor. Bunu da çok iyi yapabiliyor. Gollerinin çoğunluğu ceza sahası dışından. Her 2 kanatta da oynabiliyor, gerektiğinde forvette ve forvet arkasında da rahatlıkla görev yapabiliyor. Sağ ayaklı bir futbolcu, ama en etkili olduğu bölge hücumun solu. Ters ayakla rakip savunma oyuncularını çok zor durumlarda bırakabiliyor. Formasını giydiği takımın hücumdaki lideri olabilecek her özelliğe sahip. Etkili şut atabilen, topa vuruş tekniği çok iyi olan bir futbolcu. Duran topları da çok iyi kullabiliyor. Hollanda'da birçok frikik golü var.
Mertens fizik olarak çok güçlü bir oyuncu olmadığı için aşırı sertlik karşısında oyundaki etkinliğini kaybedebiliyor. Top kendindeyken (veya takımı hücumdayken) ne kadar etkiliyse, topsuz oyunda da bir o kadar etkisiz. Rakip hücumdayken sahada silinip gidebiliyor. Savunma özelliği zayıf olduğu için defansına pek yardım etmiyor. Aklı sadece hücumda olan bir futbolcu. Bir başka dezavantajı ise bazen sahada bencilleşmesi. Oynadığı takımda "yıldız" konumundaki oyuncularda bencillik çok fazla yadırganmamalı aslında. İstatistiklerine bakacak olursak, Mertens'in asist sayısı, onun çokta bencil bir oyuncu olmadığını kanıtlıyor.

Dries Mertens, Belçika Milli Takımı'nın da Hazard, Witsel, Fellaini gibi oyuncularla birlikte en dikkat isimlerinden biri...    
Dries Mertens İle ilgili Videolar... 









HASAN YILDIRIM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder